Clash of Cultures


Játékidő240 perc  Játékosszám2-4

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Christian Marcussen

Kiadó: Z-Man Games
Kiadás éve: 2012
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Clash of Cultures játékok
Címkék: Összetett stratégia, Ketten és többen is játszható, Maratoni játék, Gazdálkodás, Számítógép játékosoknak

Nem rendelhető,
gyártása végleg megszűnt

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 57*90 mm Premium (100 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A Merchant and Marauders készítőjének játéka, melyben saját civilizációd kell fejlesztened pici településből, óriási birodalommá. Hasonlóan a Civilization-höz, itt is újabb területeket kell felfedezni, technológiákat fejleszteni, városokat alapítani és bővíteni.
A játék hosszú kb. 1 óra / játékos. A térkép folyamatosan épül, ahogy terjeszkedünk, s itt is több út vezet majd a győzelemhez (városfejlesztés, csodaépítés, események, célok teljesítése).

Alapgondolatok
Egy civilizáció fejlődéséhez többek között szükség van területre, nyersanyagokra, felfedezőkre, katonákra, technológiai tudásra és kultúrára. A körönkénti akciók, lehetőségek is ezek köré épülnek. Így lehetőséged lesz fejlődni, várost alapítani, felfedezni/mozogni, a városod fejleszteni, nyersanyagokat begyűjteni, egységeket toborozni és kulturális befolyásod terjeszteni (beépülni a szomszéd civilizációba).

Az ókor mindenkinek ókor
A civilizációs játékokban elvárnánk, hogy az egyes civilizációk különböző tulajdonságokkal rendelkezzenek, eltérő módon kezdjék a játékot vagy legyen legalább valami speciális tulajdonságuk. De nem! Ebben a játékban mindenki azonos módon kezd, egy várossal, egy telepessel és két kidolgozott technológiával (Növénygazdálkodás és Bányászat). Előnyökhöz a technologiák megismerésével, akciókártyákkal vagy csodák felépítésével juthatsz.

Mindig legyen egy vagy több kitűzött célod
Itt ugyanis nincs végső meghatározott cél, amit ha elérsz, akkor nyertél. Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Pontot érnek a városaid és azok mérete, a kidolgott technológiák, a felépített csodák valamint a teljesített célok.
Látható, hogy így a Clash of Culturesben teljesen más stratégiát igényel majd a játék. Kapni fogtok különböző cél- és akciókártyákat is. A célkártyák határozzák meg milyen irányban javasolt fejlődnöd, terjeszkedned, ha pontot szeretnél értük kapni. Az akciókártyák segítenek majd a harcban, illetve az építkezésben vagy a fejlesztésben is.

Ne nyaggasd sokat a néped, mert mérges lesz!
Bizony! Egy igen jó újítás, hogy a városoknak hangulatuk van - mérges, semleges vagy boldog. Minden város semlegesen kezd, de vannak technológiák melyek kifejlesztése növeli majd a hangulatot. Így körönként az egyik akcióval növelheted városod hangulatát, ha van elég jelződ. Mókás, hogy minél nagyobb a városod, annál több boldogságjelzőre lesz szükséged. A boldog város pedig több erőforrást gyűjt, több egységet termel és jobban fejlődik. Ugyanígy a mérges város haszna szinte minimális.

Technológiák
A játékban egy nagyon ötletes technológia-fát kapunk kézhez, így rendkívül áttekinthetővé válik a fejlődés és annak lehetőségei. Láthatod, hogy milyen területeket lehet fejleszteni (pl. Mezőgazdaság, Oktatás, Hadviselés, Gazdaság, Tudomány), mely technológiák adnak kultúr- vagy boldogságpontot, melyikhez szükséges egy korábbi technológia ismerete vagy milyen kormányzati formát választhatsz.

Terjeszkedés, harc, őslakosok és tenger
Kétféle területen lehet mozogni, szárazföldön és tengeren. A hajózás és a navigáció ismeretében megnyílik előtted a tenger. Immár nemcsak szárazföldön, hanem tengeren is tudsz mozogni - ami valljuk be nagyon hasznos, hiszen a szárazföldi mozgás igen lassú (1 AP/mozgás, max 3). A térkép felfedezését követően távoli pontokra is elhajózhatsz, sőt egységeid is szállíthatod hajókon, így gyorsabban eljuttathatod a kiszemelt helyre őket, meglepve ezzel ellenfeledet.
A harc kockadobáson alapul, de ezt azért pár akciókártyával megtámogatva rendesen lehet befolyásolni. Természetesen minél több egységet küldesz a csatába, annál nagyobb esélyed van a győzelemre. Egyes technológiák ismerete is hasznos lehet harc közben, ilyen pl. az Acélfegyverek ismerete, mellyel +1 találatot érhetsz el.

Összegzés
A Clash of Cultures egy igen jól sikerült civilizációs stratégiai játék, mely tartalmaz több, nem szokványos elemet - boldogságszint, technológiai előkövetelmények, tengeri seregszállítás. A szabálykönyv jól sikerült, könnyen tanulható sok példával. Külön hasznos, hogy az egyes fázisok, akciók ismertetésénél megismerkedhetünk az odaillő fejlesztésekkel is. Például az Erőforrás begyűjtésénél jól jöhet az Öntözés, a Halászat vagy a Gazdaság jogok ismerete.
Negatívumként talán a figurák/városok minőségét (műanyag figurák) és a harc menetét (kockadobás) említeném csak meg.

Mi van a dobozban?
20 térképlapka
8 dobókocka
4-4 játékostábla és segédlet
1 fordulószámláló tábla
113 jelző (erőforrás, kutúra, hangulat, kimerültség, első játékos)
Városelemek (35 település, 28 templom, 28 erőd, 28 akadémia, 28 kikötő)
7 csodalapka
Egységek (80 katona, 16 telepes, 16 hajó)
192 kocka
119 kártya

Ha nem tudsz dönteni vagy kiváncsi vagy miben különbözik a Civilization és a Clash of Cultures, akkor olvasd el az alábbi cikket -->
A Civilization és a Clash of Culture-s összehasonlításáról

Magyar szabály
Kártyafordítás


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítő:Nem rendelhető,
Nem tudjuk, hogy lesz-e