Bevezetés a Warhammer 40.000 világába - II. rész

A cikk megjelenése: 2019-09-09
Bevezetés a Warhammer világába 2.

A Warhammer seregépítés rejtelmei

Nézzünk meg pár kifejezést, hogy a fent említett pár sor pontosan mit is jelent nekünk a játékban


Battleforge:: Egy kifejezés, melyet a “szabályos” seregekre használunk. Ha van olyan Keywords, ami a seregünk minden Units-jára igaz, akkor seregünk BattleForge.

Units: Units, azaz egység. Egy egységet alkothat egy modell(figura) vagy több is egyaránt, ezt a Units Datasheet-je határozza meg.

Warlord: Minden seregben egy Warlord-ot tudunk kinevezni. A kiválasztott Warlord kap egy extra képességet, ez lehet általános vagy frakció specifikus. Az extra képesség mellett kaphat egy Relic-et is, mely egy specifikus tárgy. Ezek elég eltérőek tudnak lenni, de általánosan elmondható, hogy nagyon hasznosak. Lords of War, HQ és Elites egységek lehetnek Warlordok, azon Unit-ok, akik nevesítettek saját képességekkel bírnak, így Warlord-ként nem választhatunk nekik.

Datasheet: A Datasheet tartalmaz minden információt a Units-ról, hogy milyen fegyver opciói vannak, milyen egyedi szabályai vannak, képességei, mennyi és milyen modellekből áll a units és a KeyWords-ket.

CP (Command Points): A sereg összeállításától függ, hogy milyen taktikákhoz férünk hozzá. Ezek CP-be kerülnek és általában Keywords-re hivatkoznak. Ezek közül az egyik leggyakoribb a Command Re-Roll ebben az esetben 1 CP elköltésével újra dobhatunk egy kockát.

Detachments: Seregünk osztagokra való felbontása, amelyek megszabják, hogy milyen Units típusokat hozhatunk és azokból mennyit. Ezek a típusok a következők lehetnek: HQ, Troops, Elites, Fast Attack, Heavy Support, Dedicated Transport, Lords of War.


Játék előtt meghatározásra kerül, hogy mennyi pontból fogunk játszani, mely befolyásolja, hogy hány Detachments használhatunk és hogy egy fajta Unit hányszor szerepelhet a seregben.. Milyen szabályokat fogunk követni. Ez lehet Matched play és Open play. Engedélyezettek- e a Lords of War vagy Forge Wolrd modellek a játék során? Ezen szabályokat és leírásokat egyaránt megtaláljátok a Warhammer 40k - szabálykönyvében. Ezen felül magyar nyelven is találtok egy letölthető összefoglalót az alapszabályokról.

Seregünk összeállításnál jó kiindulási pont, hogy melyik Detachment-et tudjuk könnyen kirakni. Minden seregnek megvan a maga erőssége. Ez lehet a tömegben vagy egy sor tankban is egyaránt vagy akár az erősebb karakterekben (HQ,Elites). A megfelelő Unite-ok kiválasztása mellett nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi CP-t kapunk.

Most hogy ezeket tudjuk nézzük is, hogy áll össze egy sereg


Patrol Detachment

Kötelező Unit-ok:1 HQ, 1 Troops

További lehetséges Unit-ok: +1 HQ, , +2 Troops, +2 Elites, +2 Fast Attack, +2 Heavy Support, +2 Flyers plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP :0 CP

Ez azt jelenti, hogy 3 CP-k lesz csak, ha seregünk Battleforge. Kis pontos (500pts) játékokhoz vagy egyéb nagyobb Detachmentek kiegésztisére jó.


Battalion Detachment

Kötelező Unit-ok: 2 HQ, 3 Troops

További lehetséges Unit-ok: +1 HQ, +3 Troops, +6 Elites, +3 Fast Attack, +3 Heavy Support, +2 Flyers, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP : 5 CP ( Szabály szerint 3 CP volt, de Errata/FAQ-ban javítva lett 5 CP-re.)

Ez azt jelenti, hogy 3 CP-k lesz csak, ha seregünk Battleforge. Kis pontos (500pts) játékokhoz vagy egyéb nagyobb Detachmentek kiegésztisére jó.


Brigade Detachment

Kötelező Unit-ok: 3 HQ, 6 Troops, 3 Elites, 3 Fast Attack, 3 Heavy Support

További lehetséges Unit-ok: +2HQ, +6 Troops, +5 Elites, +2 Fast Attack, +2 Heavy Support, +2 Flyers, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP :12 CP ( Szabály szerint 9 CP volt, de Errata/FAQ-ban javítva lett 12CP-re.)

A legnagyobb Detachment típus, mint CP-ben, amit add, mint szükséges Unit-k tekintetében. Kiváló CP adó Detachment a horda seregeknek. Nagy pontszámú játékra alkalmas..

A következő három Detachment tökéletes választás, ha ki szeretnénk egészíteni a Battlion Detachment-ünket. Mindhárom Detachment 1 HQ és 3 Unit-ot tartalmaz fokuszáltan.


Vanguard Detachment

Kötelező Unit-ok: 1 HQ, 3 Elites

További lehetséges Unit-ok: +1 HQ, +3 Troops, +3 Elites, +2 Fast Attack, +2 Heavy Support, +2 Flyers, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP : 1 CP


Spearhead Detachment

Kötelező Unit-ok:1 HQ, 3 Heavy Support

További lehetséges Unit-ok: +1 HQ, +3 Troops, +2 Elites, +2 Fast Attack, +3 Heavy Support, +2 Flyers, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP : 1 CP

Outrider Detachment

Kötelező Unit-ok: 1 HQ, 3 Fast Attack

További lehetséges Unit-ok: +1 HQ, +3 Troops, +2 Elites, +3 Fast Attack, +2 Heavy Support, +2 Flyers, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP : 1 CP


Supreme Command Detachment

Kötelező Unit-ok: 3 HQ

További lehetséges Unit-ok: +2 HQ, +1 Elites, +1 Lord of War, plusz +1 Dedicated Transport minden egyes más Unit típus után.

Detachment által adott CP : 1 CP

Az olyan seregnek, ahol egy-egy nagyobb modell képzi a sereg magját, egy nagyon hasznos Detachment. Például a 3 Daemon Prince felállás bármelyik Chaos seregben megállja a helyét.


Super-Heavy Detachment

Kötelező Unit-ok: 3 Lords of War

További lehetséges Unit-ok: +2 Lords of War

Detachment által adott CP : 3 CP

A Super-Heavy egy igen különleges Detachment. A Lords Of War egységek mindig is nagy erőt képviselnek a pályán. Kevés olyan sereg van, ahol nem egy Lords Of War szokott az asztalra kerülni, hanem több, ez pedig nem más mint a Knight seregek.


Super-Heavy Auxiliary Detachment

Kötelező Unit-ok: 1 Lords of War

További lehetséges Unit-ok: Semmi

Detachment által adott CP : 0 CP

Az előzőtől eltérően itt csak egy Lords Of War kerülhet be a seregünkbe, de ez tökéletesen elég, ha frakciónk nagyobb modelljéből szeretnénk egyet be tenni. Ide tartoznak a Démon Primarchs, a Stompa és még meg annyi nagy modell.


Air Wing Detachment

Kötelező Unit-ok: 3 Flyers

További lehetséges Unit-ok: +2 Flyers

Detachment által adott CP : 1 CP

Bizonyos seregnek (Imperial Guard vagy például a Dark Eldar) kiemelkedőek a Flyer egységei. A 3+2 lehetséges Fylers bármelyik seregnek elegendő lesz.


Fortification Network Detachment

Kötelező Unit-ok: 1 Fortification

További lehetséges Unit-ok: +2 Fortification

Detachment által adott CP : 0 CP

Bizonyos seregnél találunk építményeket, tereptárgyakat, amelyek bónuszokat adnak nekünk a játék során, ezeket a Fortification Network-ben tudjuk elhelyezni.


Auxiliary Support Detachment

Kötelező Unit-ok: 1 HQ vagy 1 Troops vagy 1 Elites vagy 1 Fast Attack vagy 1 Heavy Support vagy 1 Flyer vagy 1 Dedicated Transport

További lehetséges Unit-ok: Semmi

Detachment által adott CP : -1 CP

Ha szeretnénk hozni egy Unit típust, de már nincs hely a Detachment-ünkben, akkor -1 CP ellenére is hasznos tud lenni a Auxiliary Support.


Következőként nézzünk pár példát sereg összeállításra (A példák erősen Chaos központúak lesznek, lévén Chaos játékos vagyok :) )

A Start Collecting és a Starter Set/Box-ok mindig jó választások kezdésnek. Ár érték arányban magas pont számot kapunk és Unit-ok terén se lehet panaszunk. Dark Imperium felét veszem alapul a következő példában. A doboz tartalmaz 2HQ, 1 Elites, 1 Fast Attack és 2-3 Troops Unit-ot, amik az alábbiak.

  • 1db Lord of Contagion (HQ) - 115pont
  • 1db Malignant Plaguecaster (HQ) -110 pont
  • 1db Noxious Blightbringer (Elties) - 55 pont
  • 7db Plague Marines – 1db Champion: plague sword, bolt pistol, power fist ( pont), 5db boltguns, plague knives, 1db plasma gun, plague knife. (Troop - Minimum játszható egység az 1db Champion és 4db Plague Marines per Unit.) - 132 pont
  • 1db Foetid Bloat-drone – 2x plaguespitters, plague probe (Fast attack ) - 158 pont
  • 20db Poxwalkers (Troop - Minimum játszható egység a 10db Poxwalkers per Unit.) - 120 pont

Összesen: 690 Pont

A fenti lista tökéletes egy 700 pontos játékra. A fentiek alapján már tudjuk, hogy ebben az esetben 2 Detachment és egy fajta Unit kétszer szerepelhet a seregben. A 2HQ és 3 Troops miatt a választott Detachment a Battalion lesz.

A Battalion-hoz szükséges két HQ a Lord of Contagion és a Malignant Plaguecaster lesz. Továbbá a szükséges 3 Troops Unit a 7db Plague Marines és 2x10db Poxwalkers. Ezek után marad Elites-ként a Noxious Blightbringer és Fast Attack-ként a Foetid Bloat-drone. A Detachment 5 CP fog nekünk adni, a Battleforge sereg pedig 3 CP-t, így összesen lesz 8 CP-nk. Warlord-nak én a Lord of Contagion-t választanám The Suppurating Plate Relic-el és Revoltingly Resillent-el. Így a mentő dobása javul és visszasebzési képessége lesz a közelharcban. A Revoltingly Resillent-el, pedig a Death Gaurd-ok saját képességét a Disgustingly Resillen-et javítja fel 5+-ról, 4+-ra. A kettővel együtt ilyen alacsony pont kevés olyan Unit kerül asztalra, ami le tudná szedni a pályáról a Warlord-unkat. A Drone gyors és repül, így hamar az ellenfél közelébe tud kerülni és rövid távú fegyverével elég sok problémát tud okozni. Poxwalkers-ek igaz lassúak, de az egyik legmasszívabb az olcsóbb Troop-ok közül, így bátra menetelhetünk velük előre. Ha Malignant Plaguecaster-rel és a Plague Marines-okkal meg támogatjuk Őket, akkor komoly fejfájást okozhatnak. Seregünk utolsó Unit-ja a Noxious Blightbringer. A Tocsin of Misery árujával hozzájárul, hogy ellenségeink Troop-jai könnyebben bukják el a morál tesztet.

A Death Guard-os példa után nézzük meg a Shadowspear Chaos része hogy is néz ki. A doboz tartalmaz 1HQ, 1 Troop, 1-2 Elites, 2-3 Heavy Support-ot.

Daemonkin Chaos Space Marines

  • 1 db Master of Possession HQ - 98 pont
  • 1 db Venomcrawler (Heavy Support) - 130 pont
  • 2 db Obliterators (Heavy Support - Minimum játszható egység az 1db per Unit ) - 230 pont
  • 2 db Greater Possessed (Elites - Minimum játszható egység az 1db per Unit) - 140 pont
  • 10 db Chaos Space Marines -Aspiring Champion: chainaxe, plasma pistol, 3db boltguns, 4 db bolt pistol, chainsword, 1 db plasma gun, 1db autocannon.(Troop - Minimum játszható egység az 1 Aspiring Champion és 4db Chaos Space Marine per Unit.) - 157 pont

Összesen: 755 pont

A doboz 755 pontot tartalmaz, a kiadása után az Obliterators pont értékét meg emelték, eredetileg ez a doboz is 700 pont körül tartalmazott. Az 1db HQ és 3db Heavy Support-tal a Spearhead Detachment-et tudjuk kirakni.A Detachment 1 CP-t ad és 3 CP-t kapunk a Battleforge miatt, így összesen 4 CP-nk lesz.

A Chaos Space Marines-nál a Detachment-en kívül választanunk kell egy légiót is. A légiókról és azok előnyeiről és speciális Unit-ról pontosabbat a Codex-ben találunk információt. A Codex-ben sok hasznos információt találunk továbbá a Mark-okról, mellyet Unit-ink kapnak. Légiónak a példában a Black Legio-t választottam. Számos oka van, de jelenlegi példában a leghasznosabb, hogy bármelyik isten Mark-ját megkaphatják ebbe a légióban a Unit-jaink. Amit érdemes megemlíteni az a Obliterators-nak való Mark of Slaanesh és a Chaos Space Marines és Greater Possessed-nek adott Mark of Khorne. Míg a Slaanesh Mark 2 CP-ért (Endless Cacophony Stratagems) meg megengedi, hogy egy körben kétszer is lőjön a Unit, adig a Khorne Mark (Fury of Khorne Stratagems) miatt kétszer tud ütni az Unit-unk 3 CP-ért. Itt látszik igazán milyen fontos a megfelelő mennyiségű CP a játék alatt. Master of Possession-nek Relic-ként a Trophies of Slaughter-et választanám és Warlord trait-nek, pedig a Indomitable-t. Az Indomitable miatt a kapott sérülést mindig felezni, a Relic miatt, pedig a Unit-jaink Leadership-je nő, még az ellenfél csökken. Ez a képesség segít, hogy a Moral fázisban, a Troop Unit-jaink kisebb eséllyel fussanak el, még az ellenfél nagyobb eséllyel.

A két összeállítást is tudjuk vegyíteni. Ekkor a két Detachment egy sereget fog alkotni és 1500 pontos játékot tesz lehetővé. A seregünk közös Keywords-je a Heretic Astartes és a Chaos lesz, így seregünk Battleforge lesz. Ilyenkor 1 CP-nk lesz a Spearhead miatt, 5 CP a Battalion-ból és 3 CP a Battleforge-ból, így összesen 9 CP-nk lesz.

Nem tökéletes, mert nem hivatalos program, de nagyon hasznos a BattleScribe. Én is mindenre azt használom. Telefon (IOS és Androidon ) és PC-n (Windows és macOS) egyaránt használható.

Írj üzenetet!