Guildhall


Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Horst-Rainer Rösner

Kiadó: Alderac Entertainment Group
Kiadás éve: 2012
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Guildhall játékok
Címkék: Ketten és többen is játszható, Kártyajáték, Könnyű stratégia, Hosszú játék, Év játéka (nyertes/jelölt)
 
8490,- Ft
Várható: 20-30 nap

Röviden a játékról, játékismertető


Sötét középkor... minden olyan lassan történik. Itt az idő, rázd fel az embereket! Eddig jobbágyként tengetted életed, s most úgy döntöttél itt az ideje ezen változtatni.
A Guildhall egy középkorban játszódó, könnyed, gyűjtögetős kártyajáték, rengeteg interakcióval. Célod, hogy a játék végére Te gyűjtsd össze a legtöbb pontot.

Céhek és mesterségek
A Guildhall-ban összesen 6 féle mesterségből választhatsz: Bérgyilkos, Földműves, Történész, Kereskedő, Táncos, Takács. Mindegyik szakembert ötféle színben találod meg a pakliban, ezek mesterségtől függően más-más akciót biztosítanak.

A köröd során 2 akcióval rendelkezel, melyet a következőkre használhatsz:
- Kijátszol egy lapot és használod képességét
- Eldobsz lapokat és húzól újakat
- GYP kártyát vásárolsz

Az asztalon bal oldalon lesznek az épp aktív, kijátszott lapok, jobb oldalon pedig a korábban kijátszott és a céhedbe beépített lapok.
A játék során 1-1 mesterségből kell egy teljes szettet (mind az öt színt) összegyűjtened és beváltanod győzelmi pontra. Azonban ez nem olyan egyszerű. Ugyanis rajtad kívül a többiek is ezt teszik. 

Ahhoz, hogy élhess a szakma lehetőségeivel, ki kell játszanod egy lapot magad elé. Pl. a történész segítségével átnézheted a dobópakli lapjait és felvehetsz közüllük. A kereskedő segítségével lapokat cserélhetsz más játékosokkal.
A kártyák hatása változhat, erősödhet, attól függően mennyit építettél már be a céhházadba. Pl. a történész esetében, ha csak 1 történész van a céhházadban, akkor csak a legfelső lapot veheted fel a dobópakli tetejéről. Viszont, ha 4 történészed van, akkor nemcsak hogy átnézheted a dobópaklit, de két lapot azonnal be is építhetsz a házadba.

Ha sikerült egy teljes szettet összehoznod, akkor beválthatod győzelmipont-kártyákra. Ezek között vannak olyanok, melyek csak pontot, de vannak, melyek további előnyöket is adnak.

A játék sava-borsa az interakció. Ugyanis a lapok által nyújtott lehetőségeket kihasználva rendesen meg lehet szivatni a többi játékost. Gondolj csak bele, milyen érzés, ha valakitől olyan lapot nyúlsz le, melyet épp készült beváltani.

Vélemény
A Guildhall egy igazán jó mechanizmusú, egyszerű szabályokkal rendelkező kártyajáték. A Dominionnal szemben rengeteg interakcióval rendelkezik. A kártyákon ábrák mutatják a lehetőségeket, így teljesen nyelvfüggetlen.

Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az interaktív kártyajátékokat. Minél többen játszáttok, annál izgalmasabb lesz.

Önálló változat, illetve ezzel kombinálható kiegészítő: Guildhall: Job Faire

A magyar szabályt megtalálod a KetaKlub oldalán.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Vidó Viktor
Dátum: 2013-05-27 13:52:59

A játékszabály egyszerű, ám sok helyen pontatlan. A bosszantó kis hiányosságokat viszont fórumokon (ahol a szerző választol) pótolni lehet. Ettől függetlenül egy rosszalló ejnye megilleti a kivitelezőt, mert egy kb 3 oldalas szabályzatot meg lehetett volna korrektül is írni.

Az illusztrációk kidolgozottak, de nem túl vonzók, talán egy kicsit nyomasztó is a hangulatuk. A kártyák könnyen hajlanak, ezért vigyázni kell rájuk (nem túl vastag az anyag.)

Két játékossal a játékmenet pörgős, de kiszámítható, hiszen nem kérdés, hogy kit fogok szívatni. Három, vagy több játékossal már sokkal izgalmasabb, ám a játékmenet is szépen lelassul. Mivel nagyon sok interakció van a résztvevők között, így az utolső pillanatig sem lehet tudni a saját lépésem előtt, hogy mit kellene tennem. Ennél fogva az előttem lévő játékosig csak megfigyelőként lógathatom a lábam (vagy alszom, vagy eszek). A játék elején stratégiát felépíteni nem lehet, de ez jó is, mert az utolsó körig kiszámíthatatlan, mi fog történni.

Komoly hiba, és talán a 2. kiadásra módosítják, hogy a farmer kijátszása reménytelenül haszontalan. Ha minden céhben lévő farmer után járna már GYP, akkor működne, de hogy 3 és 4db után is csak 2db GYP jut, az gyenge. Emiatt midenki farmerokat dobál a traderrel.

A játék könnyen hordozható, gyors a setup, így kirándulásokra és nyaralásra is elvihető. A játékhossz két játékosnál 20-30 perc 4 játékosnál 60 perc felett is lehet (ki mennyit agyal).

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.