Cuba


Játékidő120 perc  Játékosszám2-5  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Michael Rieneck
Stefan Stadler

Kiadó: Rio Grande Games
Kiadás éve: 2007
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Cuba játékok
Címkék: Ketten és többen is játszható, Gazdálkodás

Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Kuba válsággal küzd. Az állam átalakulóban, a forradalom kitörése bármikor bekövetkezhet. Ez a helyzet remek lehetőséget nyújt a kis falvaknak arra, hogy kivívják függetlenségüket, nagyobb befolyást szerezzenek a parlamentben és felvirágoztassák a vidék gazdaságát. Most kell megragadnod a lehetőséget!

Sziget irányítás nélkül
A szigetlakók, vagyis ti megpróbáljátok kihasználni a rendszer kaotikus állapotát és megpróbáltok minél többet megszerezni a gazdagságból lakóhelyetek számára. Célotok mindenki másnál jobb pozíciót szerezni mielőtt stabilizálódik az ország helyzete. Részt kell vennetek a kereskedelemben, épületeket kell felhúznotok, a megfelelő törvényeket ki kell harcolnotok. Nem lesz könnyű dolgotok!

Kuba területei
A játékban két különböző területtel találkoztok. Az egyik a játéktáblán szereplő város, a másik pedig az ültetvény, amelyből mindenkinek jut egy saját.
A városban folyik a kereskedelem, a jogszabályok megszavazása, itt lehet épületeket venni, a kikötőben állandó a mozgás és ezen a táblán jelzi mindenki a pontszámát. A kivitelezés fantasztikus! Aprólékos, nagyon színes kép fogadja a játékosokat. El lehet veszni a részletekben!
Az ültetvény megfelelő használata rendkívül fontos, ugyanis innen tudsz építő- és nyersanyagokat gyűjteni, valamint ide tudod lehelyezni a megvásárolt épületeid. Minden ültetvénytábla kétoldalas: az egyik oldal mindenkinél azonos, a másik viszont egyedi. Az első játékok során érdemes a közöset használni, de a későbbi játékokban izgalmasabb lesz a különböző ültetvény.

Ügyeskedés, taktikázás és nyereség
Igaz, hogy a szabálykönyv nem túl vaskos és elsőre nem tűnik összetettnek, mégis, a Cuba igazi stratégiai játék, amelyben nincs sok szerepe a szerencsének. A taktika és tervezés létfontosságú. De hogy is zajlik a játék?
Egy játék összesen hat körig tart, melyek mindegyike öt fázisból áll: jogszabálytervezetek, akciófázis, parlamentfázis, közigazgatási fázis, végül a kör vége.
A jogszabálytervezetek szakaszban fel kell csapni négy új törvényt. Ezek a törvények még nem léptek életbe, csupán javaslatok, de már ilyenkor is lehetőség van áttanulmányozni őket és felkészülni a szavazásra.
Az akciófázis az egyik legmozgalmasabb része a körnek. Az első játékostól kezdve mindegyikőtök kijátszik a kezében lévő lapok közül egyet. Ez az öt lap a munkás, a kereskedőnő, a mérnök, a munkavezető és a polgármester.
A munkás kijátszásával az ültetvényeden lévő építő- és nyersanyagok közül begyűjthetsz néhányat, amiket a későbbiekben fel tudsz majd használni.
A kereskedőnő a város piacát járja és segítségével megvásárolhatóak az ott található anyagok, valamint a feleslegeseket el is adhatjuk vele. Alternatív felhasználásával egy építő- vagy nyersanyagot ingyen magadhoz vehetsz a készletből.
A mérnök épületeket emelhet az ültetvényedre. Kijátszásával választhatsz egy épületlapkát a játéktábláról, aminek ha kifizeted az építési költségét, megkapod. Fontos, hogy ahova az épületet leteszed, arról a mezőről már nem szerezhetsz nyersanyagot. Az épületek nagyon hasznosak: beválthatsz anyagokat pontra, hajókra rakodhatsz, pénzt szerezhetsz, szivart gyárthatsz és így tovább. Alternatív felhasználásával két pontot kapsz, amely a győzelemhez szükséges.
A munkavezető hasonló a munkáshoz, csakhogy vele az ültetvény épületeit használhatod. A raktárt is csak az ő segítségével használhatod, ami elengedhetetlen az el nem használt nyersanyagok megőrzéséhez.
Az utolsó kártya a polgármester lapja. Kijátszásával lehetőséged nyílik arra, hogy a kikötőben állomásozó hajókra berakodd az árud, ezzel nagyon sok ponthoz jutva. Az alternatív kijátszásával azonnali pénzhez juthatsz.
Az akciófázis akkor ér véget, ha mindenki kijátszott az öt lapja közül négyet.
A parlamentfázisban kiderül, hogy mely jogszabályjavaslatból lesz hatályos törvény. Ennek kiderítésére szükség van az ötödik, kézben maradt lapra. A különböző lapok különböző szavazatszámmal rendelkeznek: a munkás eggyel, a kereskedőnő kettővel, a mérnök hárommal, a munkavezető néggyel, míg a polgármester öttel. Amennyiben valaki aktiválta a polgármesteri hivatal épületét, további két szavazathoz jut. Ezen felül lehetőség van szavazatok vásárlására: minden egyes elköltött pezó egy szavazatot ér. A vásárlás titokban történik, és mindenképpen ki kell fizetni az összeget.
Aki a legtöbb szavazatot gyűjtötte össze, az választ a négy javaslat közül kettőt, amik a következő fázisban hatályba lépnek.
A közigazgatási fázisban a törvények kifejtik hatásukat. Négy különböző törvénytípust használ a játék: adótörvények, beszolgáltatási rendeletek, támogatási rendeletek, valamint egyéb jogszabályok.
Az adó a játék elején két pezó. Ezt az adótörvények egy és öt közötti összegre módosíthatják. Amelykőtök befizeti az adót, kap két pontot. Nem kötelező fizetni, de sokszor megéri azt a két pontot.
A beszolgáltatási rendelet az adóhoz hasonló, csakhogy nem pezóban kell fizetni, hanem építő- és nyersanyagokban. A játék kezdetén egy citrus a beszolgáltatási kötelezettség, amely később megváltozhat más anyagokra. Ennek a megfizetésével is két ponthoz jut a játékos. Sőt, aki mindkét adót teljesíti, kap még egy plusz pontot!
A támogatási rendeletekhez nem kell semmit sem beszolgáltatnotok. Támogatás járhat az épületek, a nyersanyagok, a vízkészlet és még néhány dolog után az érvényben lévő törvény függvényében.
Az egyéb törvények közé hat kártya tartozik. Ezek szabályozhatják a kereskedelmet, az építési költségeket, a kikötőhasználatot vagy akár a korrupciót is.
A kör végén elveszítitek az udvaron maradt nyersanyagokat, az építőanyagok és áruk az udvaron maradnak. A megtelt hajók elhagyják a kikötőt, a rakomány visszakerül a készletbe. A hajók ezután az eggyel nagyobb pontérték felé úsznak, a legnagyobb pontértékű elmegy és egy új bárka jelenik meg a tengeren.
A hatodik körrel a játék is véget ér. Mindegyikőtök kap még két-két pontot a megépített épületeik után. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze, az szerezte meg a legnagyobb befolyást települése számára, így ő lett a győztes!

Egy játéktábla a városhoz, öt ültetvénytábla a játékosoknak, 25 karakterkártya, 15 hajókártya, egy startjátékos-kártya, 24 jogszabálykártya, 25 épületlapka, egy szavazókártya a polgármesteri hivatalhoz, egy vétőkártya az egyháznak, öt figura és a hozzá tartozó jelző, 54 nyersanyagjelző, 30 árucikkjelző, 45 építőanyag-jelző, 60 pénzérme, hat fekete jelző, négy szabályáttekintő.
Az illusztrációk nagyon szépek, a kellékek fából készültek. A minőségre nem lehet panasz.

Vélemény:

A Cuba igen szórakoztató játék. A szabályok egyszerűek, semmi sincs túlbonyolítva, igaz, az első egy-két játék főleg a tanulásról szól. A belerázódás és a játék elemein szereplő szimbólumok megtanulása után minden nagyon gyorsan fog zajlani.
A játék erőssége, hogy állandó odafigyelésre, tervezésre ösztönöz. Szem előtt kell tartani a törvényeket, a kikötőben álló hajókat, a játékostársak épületeit, kijátszott lapjait. Sokszor csak egy-két ponton múlik a győzelem.
Egy-egy játékülés ideje nem hosszú, játékosonként kb. félórával kell számolni. Mind két fővel, mind maximális létszámmal működik a játék. Bárkinek ajánlom, aki kapható egy könnyebb stratégiai játékra.
Amennyiben minden lehetőséget kimerítettek a játékban (ami nem lesz egyhamar), ajánlom a játék kiegészítőjét, mely további elemekkel bővíti az alapjátékot.
Kubának új vezető hatalomra van szüksége. Képes vagy elfoglalni az új diktátor pozícióját?

Magyar szabálykönyv a Kecskeméti Társasjáték Klub honlapjáról
Kiegészítő: El-Presidente

Ha a Cuba tetszett, akkor szerintünk tetszeni fognak ezek is:
Caylus
Puerto Rico
Agricola

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Greguss Csaba
Dátum: 2009-09-14 14:54:59

Sziasztok!

2 hete vettük meg a játékot, és azóta 4-5 partin túl vagyunk, szinte csak jókat tudok írni. Általában 2-en, illetve egy alkalommal 5-en is teszteltük.

1) Igényes és magával ragadó kivitelezés, teljesen átjön a korszak hangulata, az alkotók kitettek magukért a grafika és a tartozékok terén.

2)Változatos stratégiák, folyamatos adaptáció is szükséges a győzelemhez.

3)2 játékossal is élvezetes: minden alkalommal más startégia volt eddig a nyerő, és pároknak is jó szívvel ajánlom, nem lesz belőle veszekedés, mert viszonylag kevés a konfrontáció. 4-5 fős kisebb társaságoknak is ideális.

4)Az eddigi egyetlen negatívum, hogy új játékosoknak kicsit sokáig tart, mire minden szabályrészlettel tisztába kerülnek, és ha van olyan a csapatban, aki szereti sokszor átgondolni a lehetőségeket, akkor elhúzódhat a játék. Játékosonként közel 30 perces időtartamra számíthattok.

Kíváncsi vagyok, hogy mikorra merítjük ki a játék lehetőségeit, de így, néhány partit követően ez nagyon távolinak tűnik még. Alig várom a következőt!

Egyébként mi angol nyelven vásároltuk meg, de a magyar szabály is letölthető az internetről.
Jó játékot, szívből ajánlom mindenkinek!

GCS

Értékelés:

írta Czicza Ádám
Dátum: 2011-05-20 19:24:24

Hosszas mérlegelés előzte meg ennek a játéknak a megvásárlását, mivel alapjában véve nem kedvelem a kereskedős játékokat, céljaikat túlzottan bagatelnek érzem egy hódítási lehetőséget nyújtó játék céljaival szemben. Szóval több játék kikölcsönzése és szabályok átrágása után kötöttünk ki a Cubánál, amiben meg kell, hogy mondjam, azóta sem csalódtam. Játéktere ránézésre is impozáns, lapjai stílusosak, színvilága is pazar, amivel szerintem messze maga mögé utasítja a legtöbb száraz kereskedelmi jellegű játékot. Szabályai könnyen megérthetőek, így a játékmechanizmus nem bonyolult, ellenben a játék mélységesen összetett, köszönhetően a rengeteg lehetőségnek, amivel a győzelmet magunkhoz ragadhatjuk. Játékonként tetszés szerint válogathatunk, hogy a húsznál is több építmény mely kombinációját fogjuk használni, igyekszünk-e törvényhozók lefizetésével előnyt kicsikarni, vagy minden erőnket a hajókon történő kereskedelmi akciók lebonyolítására összpontosítjuk. A játék mindvégig izgalmas, csak szélsőséges helyzetekben fordulhatnak elő (azért volt rá példa) rajt-cél győzelmek, de a legtöbb esetben körről-körre változik, hogy ki a tabella aktuális éllovasa.

Értékelés:

írta Horváth Ádám
Dátum: 2011-07-28 14:37:45

Néhány hete vettük meg a játékot. A játéktábla igényes és a tartozékokkal együtt összességében véve nagyon hangulatos. A játékszabály nem bonyolult, könnyen érthető egyetlen hátránya, hogy új játékosnak viszonylag sok időt vesz igénybe mindent elmagyarázni. Maga a játék izgalmas, végig koncentrálni kell, és bár csak pár partin vagyunk túl,elmondható hogy számos stratégiai lehetőség rejlik benne. Aki szereti az agyalós, gondolkodtató játékokat azoknak mindenképpen ajánlom!

Írj véleményt a játékról

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


 
8990,- Ft
Várható: 20-30 nap

Kiegészítő:Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e