Puerto Rico (magyar)


Játékidő90 perc  Játékosszám2-5  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Andreas Seyfarth

Kiadó: Gém Klub Kft.
Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Sorozat: Puerto Rico játékok
Címkék: Összetett stratégia, Gazdálkodás
 
8990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


A Puerto Rico az egyik legnépszerűbb összetett gazdasági stratégiai játék, a BoardGameGeek-en mindig ott van az első négyben. Egy ültetvényen kell gazdálkodnod, növényeket termeszteni, árukat előállítanod, majd azokat a lehető legnagyobb haszonnal eladni a kihajózó keresekedőknek.

Mindegy mit teszel, én is azt teszem!
A játék egyik fő alappillére a szerepválasztós rendszer. Köröd során a 7 szerepből egyet ki kell válassz. Ehhez a szerephez tartozó akciót Te is és a többi játékos is végre fogja hajtani, ha tudja. Aki a szerepet választja, mindig kap valami bónuszt is. Például, aki az építészt választja, építhet egy épületet, ahogy a többiek is, de 1 dublonnal olcsóbban.
A szerepválasztást jól meg kell fontolnod, nehogy ellenfeleid nagyobb előnyhöz juttasd, mint amit neked épp kínál az adott szerep/akció. 

Gazdálkodás felsőfokon
A játék során különböző terményeket fogsz termeszteni (cukornád, dohány, kávé, kukorica, indigó). A megtermelt növényt (kivétel a kukorica) fel is kell dolgoznod, melyhez rendelkezned kell az adott feldolgozó üzemmel pl. Ha van cukornád ültetvényed, akkor az iparos (Craftsman) szerepet választva megtermelheted a cukornádat Ehhez telepesekre is szükséged lesz.. 
A feldogozóüzemeken található üres karikák mutatják, hogy az adott épület legfeljebb mennyi árut tud előállítani – persze, csak akkor, ha a karikákon van telepes. Természetesen az is szükséges, hogy legyen elegendő működő ültetvényed, amelyek ellátják a szükséges mennyiségű nyersannyaggal a feldolgozóüzemeket. 

Kapitány Úr! Készen állunk a berakodásra!
A játék mélysége nem merül ki a termelésben és a feldolgozásban, ugyanis a célod a győzelmi pontok gyűjtése lesz, melyet az áruk hajóra pakolásával vagy eladásával szerezhetsz a legkönnyebben. Érdemes figyelni, hogy a többiek mit gyűjtenek, termelnek, mit készülnek eladni, mert az nagyban befolyásolja majd a Te lehetőségeidet is, mind pénzben, mind a győzelmi pontokat illetően.

Vélemény
A Puerto Rico méltán a világ egyik legnépszerűbb játéka. A játék könnyen tanítható, a szabálya bár részletes, mégis átlátható.
Bárkinek szívesen ajánljuk, aki a Catan-hoz hasonló játékot keres. Ugyan kategóriájuk egyezik, de a Puerto Rico összetettebb és csupán minimális szerencse szükséges hozzá. Újrajátszhatósága kiváló, sok játék után is nehéz a mesterévé válni.Magyar játékszabály megtekintéséhez kattints ide!

A játék elemei:

 • 5 játékostábla
 • 1 banktábla
 • 1 kormányzókártya
 • 8 szerepkártya
 • 49 épületlapka
 • 58 ültetvénylapka
 • 1 kereskedőház
 • 6 hajó
 • 100 telepes
 • 50 áruhordó
 • 50 győzelmi pont jelző
 • 54 dublon
 • Értékelések, vélemények:


  Értékelés:

  írta Szabó Tamás
  Dátum: 2014-11-11 18:21:44

  Nagyon király játék - nem túl hosszú és nem kell folyton a másikra várni, folyamatosan mindenki játszik. Szerencse többé-kevésbé kiküszöbölve.

  Nagyon ajánlom mindenkinek.

  Értékelés:

  írta Ferencz Gáborné
  Dátum: 2017-07-31 21:35:46

  Kiváló játék, gyorsan megtanulható. Gyerekeknek is bátran ajánlom.
  Nagy szerepe van a gondolkodásnak, a tervezésnek, a többieket is folyamatosan figyelni kell.
  Ami a legjobb: egyáltalán nem biztos, hogy az fog nyerni, aki ránézésre a legjobban áll.

  Írj véleményt a játékról

  Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.