Abyss

Használt társas

Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Bruno Cathala
Charles Chevallier

Kiadó: Asmodee
Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Abyss játékok
Címke: Kártyajáték
10990,- Ft
10441,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 65*100 mm Standard (165 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 65*100 mm Premium (85 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Az Abyss nevű játékban a fő célotok egy tengeri város stratégiailag jelentős részeinek megszerzése lesz. Gyűjts befolyást, toborozz magad mellé erős szövetségeseket, kombináld a hatalmukat, hogy végül Te lehess a tenger alatti város ura! A játékban 2-4 játékos versenyezhet az áhított trón megszerzéséért, mindezt egy egészen pörgős, körülbelül 45 percet igénybe vevő társasjáték keretein belül.

Tengeri birodalom


Abyss városa a tenger mélyén rejtőzik és ehhez mérten a fizetőeszköze gyöngy. A szó legszorosabb értelmében, ugyanis a játékosok tényleg valódi gyöngyöket kapnak a saját kis tárolójukba, amit fizetéskor használhatnak. Ez egy igen tematikus eleme a játéknak, jól átadja a vízi világ hangulatát.

A saját körödben egy központi pakliból húzott, Tanácsnokot jelképező lapot ajánlhatsz fel a többi játékosnak, amit megvehetnek tőled bizonyos számú gyöngyért. Ha a lap senkinek nem kell, akkor végül dönthetsz úgy, hogy megtartod, vagy elhelyezheted a táblán a színének megfelelő mezőn, s húzhatsz helyette másikat amivel az előzőhöz hasonló módon kell eljárni. 

Azok a Tanácsnokok, melyekre senki nem tartott igényt, a játéktáblán gyűlnek tehát a színüknek megfelelő mezőn. Ezekről a mezőkről bárki elveheti az összes felhalmozódott lapot a saját körében.

A mély sötét veszélyei

Olyan eset is előfordulhat, hogy a húzópakliból egy szörnyeteg kártyája kerül elő. Ilyenkor az adott játékos megküzdhet a rémmel, vagy elkerülheti a harcot. Ha elkerüli a harcot, a szörny több kárt okoz a városnak, nagyobb lesz a fejére kitűzött vérdíj, és az a játékos aki végül megöli a szörnyet nagyobb jutalmat kap.

Természetesen nem csak a szörnyek, az intrika is kihívást jelent a játékban. A legtöbb győzelmi pontot érő tényező, ha egy játékos megnyeri valamelyik Lord bizalmát, és a saját oldalára állítja. Ahhoz azonban, hogy egy játékos megszerezzen egy Lordot, megfelelő számú Tanácsossal kell rendelkezzen a Lord frakciójából. Bizonyos uraságok több győzelmi pontot érnek, mások kevesebbet, de ezek rendelkeznek valamilyen sajátos képességgel is, ami gyakran váratlan haszonhoz juttathatja a az őt irányító játékost.

Harc a város területeiért

Néha a szörnyek legyőzéséért és néhány Lord birtoklásáért kulcs jelzőket kapsz. Ezekkel a jelzőkkel a város bizonyos területeit szerezheted meg, melyek tovább növelik az esélyed a győzelemre. Azok a Lordok, akiket felhasználtál a városrész megszerzésére bekerülnek a kerületet jelképező lapka alá, s a továbbiakban nem tudják használni a speciális képességüket. A jó oldala a dolognak az, hogy az ellenfél Lordjai sem tudnak hatni rájuk, vagyis az általuk hozott győzelmi pont fixnek tekinthető.

Csak egy valaki uralhatja Abysst

A játék akkor ér véget, ha elfogy a pakli amiből a Lordok kerülnek ki, vagy ha valaki összegyűjt hét ilyen uraságot. A játék végén számos dologért jár győzelmi pont. Ilyen tényezők lehetnek a megszerzett szörny trófeák, a saját oldaladra állított Lordok és Tanácsosok pontjai és a város bizonyos területei, melyet sikerült befolyásod alá hajtani. Természetesen számos egyéb apró módon is szerezhető győzelmi pont, de a leglényegesebb tényezők a fent felsoroltak.

Összegzés, ajánlás


A játék „vízi világ” témája igen egyedi, amit a játékkomponensek is remekül átadnak. A gyöngyök használata fizetőeszközként ötletes és hangulatos, ugyan akkor könnyű őket elejteni, és ilyenkor jó messzire el tudnak gurulni az asztal alá, és indulhat a gyöngyhalászat... Pozitívum, hogy sokféleképpen lehet győzelmi ponthoz jutni, és bár elsőre nem biztos hogy feltűnik, de a játékosok közötti interakció is jelentős szerepet kap. 

A játék gyakran komoly választás elé állíthat, mivel számos Lord létezik, akiknek nagyon jó a képességük, de kulccsal is rendelkeznek. Így ha felhasználod őket egy helyszín megszerzésére, a képességüket elveszíted. A játék szabályai nem bonyolultak, ugyan akkor a fent említett dolgok kellő mélységet visznek bele. 

Akik szeretik az előre tervezős játékokat, és kipróbálnának valami gyorsat a műfajból, azok bátran próbálják ki!

Mi van a dobozban?


20 helyszín lapka
35 nagyméretű lord kártya
71 kisméretű tanácsos kártya
1 játéktábla
1 szabálykönyv
Gyöngyök, jelölők, és gyöngytartó pohárkák

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Balogh Csaba
Dátum: 2014-12-11 06:50:17

Engem az fogott meg benne a legjobban, hogy több nyerő stratégia is létezik, nem csak sima pontszerzésről szól a játék. Ehhez pedig egy remek hangulatot szolgál a frappáns kiegészítő és stílusos képi dizájn.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítők:


5490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


6490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban